Wednesday, October 24, 2012

See on mõneks ajaks viimane kirjutis siia blogisse

Nagu ma mainisin aastat kokku võtvas kirjutises http://sportkoer.blogspot.com/2012/10/aasta-tais.html olen ma mitmel korral olnud lähedal sellele punktile, et lõpetan selle blogi kirjutamise. Samas olen ma mõeldes koerasportlastele arvanud, et need nõuanded, mis ma siia kirjutan tulevad kasuks ning aitavad mingeid inimesi edasi. Nüüd aga on seis selline, et kirjutamine jääb pooleli.

Ma saan aru, et minu arvamuslood tekitavad pahameelt inimestes, kes meelsasti tahaks kõike samas vaimus jätkata. Ma tean, et mu koolituslikud kirjutised tekitavad pahameelt koolitajates, kellede käest nii mõnigi õpilane on hakanud pärima, et miks me nii teeme, kui teisiti oleks äkki parem. Ma tean, et paigalseisjaid härivad kirjutised, kus ma räägin Sportkoera juures treenijate edust. See kõik on viinud selleni, et täna täiesti reaalselt kiusatakse taga Sportkoera juures treenivaid inimesi. Samas ma näen vaadates selle lehe statistikat, et siin blogis käivad regulaarselt lugemas inimesed, kes mind, Marit  ja klubi avalikult mustavad ja ründavad. Seega mul ei ole teist valikut, kui ma lõpetan siin kirjutamise. Kes tahab saada koolituslikku nõu, see saab seda sellest 150-st artiklist, mis ma siia olen kirjutanud. Kes tahab
rohkem nõu saada, see tuleb ja küsib minu või Mari käest trenniplatsil. Me oleme alati aidanud abivajajaid ning vastanud küsimustele ja teeme seda ka edaspidi.

Ma teen sel aastal veel kaks loengut, milelst esimeses räägin kaitsekoolitusest ning teises uuendasin Treeningplaani loengut ning teen selle nö. uues kuues. Kes tahavad saada lisateavet need saavad seda sealt. JUba ette võin öelda, et slaide ma enam loengus laiali ei jaga ja internetti ei pane ning ka filmida ei luba, sest jällegi olen komistanud nende otsa imelisi teid pidi ning olen häiritud, et mustata sobib küll, aga slaidid on siiski minev kaup. Loengute reklaamid on Sportkoera kodulehel

Ma ütlen ainult seda siia lõpetuseks veel, et kes te treenite koeri ja tahate nendega võistelda Mõelge, mille peale te oma aega ja raha kulutate. Meil klubist tuli sel aastal 14 inimest oma koertega IPO t tegema. Järgmisel aastal on see arv veel suurem. Meilt tuli 2,5 aastane koer IPO eestikate hõbedale ja ESLÜ FH meistrikatele kullale. Täna moodustavad need numbrid kogu Eesti numbrist poole ja rohkemgi. Meie klubist on tulnud 3 IPO Töötsempioni ning mitmeid MM i tulemusi. Mõelge natuke selle peale, et kas see on juhus või baseerub see äkki ikkagi teadmistel.  Mõelge selle peale, et kas nendel kes mustavad ja maha teevad on ka midagi võrreldavat ette näidata ning kas üldse nende väidetel on kaalu. Kui täna räägitakse, et Oblikas tapab sporti ja Oblikas ei oska koolitada ja ei tea jne. Kas ühe aastaga nullist 14 sportlast juurde näeb sedamoodi välja?


Kes on huviline, seda aitame edaspidi kutsika leidmisel, kes on huviline on teretulnud meie treeinguid vaatama. Jagame hea meelega oma teadmisis ja oskusi ning aitame edasi neid inimesi spordis, kes on hea tahte peal väljas. Võimalik, et olukord muutub ja jätkan siia nõuannete kirjutamist kunagi tulevikus . Eks ma siis sellest ka informeerin. Suve jooksul on saanud filmida päris palju materjali, mida oli plaanis talve jooksul analüüsida ja lahti seletada. .  Kena sügise jätku!

10 comments:

  1. Tere Aivo! Tahtsin juba mõnda aega küsida sportkoera toitmise kohta - ja arvan et praegu on õige hetk seda teha. Leidsin selle http://sportkoer.ee/artikkel.php?t=sportkoera_toitmisest huvitava artikli, mille lugesin läbi ja püüdsin asjast aru saada. Siiski jäid üles mõned küsimused, millele oleks tore vastust saada! Loodan et leiad selle aja!
    1. Kes kvalifitseerub oma olemuselt sportkoeraks, just toitmise mõttes? Energiakulu on ju erinev koeral, kes teeb iga päev 25 minutit sõnakuulelikuse trenni (minu enda koerte põhjal) ja koeral, kes tegeleb IPO treeningutega, mis ehk ei toimu küll iga päev, kuid on energiakulu ja koera väsitamise poolest raskemad.
    2. Kas iga päev lühikest trenni tegev koer vajab spetsiaalset toitu?
    3. Kui nüüd hakata sellele koerale andma seda suurema energiasisaldusega toitu, mis võivad olla võimalikud kõrvalnähud, kui koer sellises koguses erinevaid aineid tegelikult ei vaja?
    4. Olen kuulnud, et kui koeral on toidus liigselt valku, hakkab see karva kaudu välja tulema - st. karv muutub tuhmiks ning käega üle tõmmates on selline hallikas mustus kätel. Mida sellisel juhul teha? Mu koertel antud probleem. Olen proovinud väiksema valgu sisaldusega toite, kuid ka see ei andnud soovitud tulemust. Mis on teised võimalikud variandid?
    Tänud ette!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere,

      sul on väga head küsimused. Palun saada mulle aoblikas@bestmark.ee peale oma meil ja ma kirjutan sulle pikemalt lahti vastuse. Vastan sulle meelsasti. Ma praegusel hetkel konkreetses loos välja toodud põhjustel harivaid artikleid siia enam ei kirjuta.

      Aivo

      Delete
  2. Kahju ,et ei kirjuta enam siia . Olen koera kasvatamisel ( koolitamisel ) palju häid mõtteid saanud . Sellise mõtteviisiga inimeste pärast kahju saavad inimesed kes on avatud kõike proovima ,et oma koera viia võistlus tasemele . Kurb loodan ,et lehte ei kustuda kust saaks veel üle lugeda Teie mõtteid .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere,

      tänud tgasisideme eest Ma kindlasti ei kustuta seda lehte, sest need artiklid on siia kirjutataud inimeste aitamiseks ja harimiseks. Võimalik, et kirjutan kunagi neid veel juurde, aga hetkel väljatoodud põhjustel enam ei kirjuta.
      Samas toonitan veelkord, et kui keegi on hädas, sisi olen alati neid inimesi jõudumööda aidanud. Kui kellegil on küsimusi, võib mulle helistada, meilida või trenniplatsilt läbi tulal ja üritan aidata.

      Kena esimest talvepäeva,
      Aivo

      Delete
  3. Kurb uudis aga täiesti mõistetav põhjendus. Loodame siiski helgema tuleviku peale :D
    Seniks edu treeningutel ja võistlustel!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mis mõttes mõistetav põhjedus? Mina küll ei mõista, miks migid tolad teistele hea asja ära rikuvad...möllaku oma koertekojas! :(

      Delete
    2. Peamise põhjusena, miks ma kirjutamise lõpetasin, tõin ma oma kirjutises välja. Ma seletan siin vastuseks seda veel pikemalt lahti. Minule on sport kogu aeg hingelähedane olnud. Koeraspordis teenistuskoerte alade poolel on juba päris pikak aega asjad paigal seisnud ning kohati isegi tugevalt tagasi kukkunud. Ma ei ole koolitajana kindlasti mingi maailma parim ega kõige rohkem teadev koolitaja. Meil Eestis on käinud seminare pidamas väga palju suurepäraseid inimesi uskumatult suurte teadmistega ning neilt kõigilt on olnud palju õppida. Kui ma aga võrdlen ennast teenistuskoerte poolel muidu toimuvaga, siis nagu ma olen ka paljudes oma loengutes öelnud, et " ma mõtlesin 4-5 aastat tagasi veel hästi sarnaselt , nagu paljud koerte koolitavad mõtlevad täna" Ma arenesin ise väga palju läbi selle, et ma pidin oma koeraga seoses MM dega käima läbi väga kivise tee ning mind aitasid selels osas paljud piiritagused tipud ning see arendas väga palju. Selles valguses ma hakkasin mitmeid asju nägema üksjagu teisiti. Tänu sellele tuli mu õnnestumine dobermannide MM-l , kus ma 10-nda koha sain. Tegelikult ka nendele teadmistele ja oskustele toetuvalt on mu õpilased väga hästi arenenud ja läbi löönud. Ma ütleksingi täna nii, et ma tean, kuidas treenides olla koeraspordis edukas ning ma hea meelega jagaks seda teadmist teistega. Ma kindlasti ei ole, nagu ma ütlesin , maailma mõistes eriti kuskil, aga tänu mu teadmistele ja oskustele saavutas Kairi IPO -FH l 19-nda koha, Merike Käbiga (kes on Eesti mõistes tavatult noor) IPO Eesti MV stel hõbeda ja ESLÜ FH kulla. See tegelikult on nö. elav tõestus, et töö kannab vilja. Neid teadmisi ma siin olengi jaganud.

      Tänase Eesti koeraspordi suurim probleem seisneb selels, et valdav osa keori koolitavaid inimesi (teenistuskoerte poolel) kuuluvad klassi, kus nad teevad seda nö. lihtsalt ilma suuremate eesmärkideta ja sisi , kui vaba aega on. Ja see on väga teisejärguline nende elus. Kui asju treenida sellisel tasemel, siis on täiesti ilmne, et ei ole võimalik saavutada kõrgeid tulemusi. KUna aga kõrgeid tulemusi on hea eksponeerida kuskil sotsiaalmeedias, sisi üritatakse väänata eeskirju, kutsuda vastavaid kohtunikke ja luua tingimusi muul moel, et ikkagi saada ilusaid punkte.See EI OLE AUS. Kirjutades siin blogis tekste ongi tekkinud vastuolu mitmel tasandil - ühest küljest tuues neid kitsaskohti välja, arusaadavalt toob see esile selle kesktaseme pahameele, sest nende ilusad tulemused omandavad selliselt hoopis teise värvingu. Teisalt loevad iniemsed siinseid tekste, hakkavad ise mõtlema ja täitsa võimalik, et küsivad oma koolitajalt ebamugavaid küsimusi.

      Kokkuvõtes see ongi viinud selleni, et minu juures treenivaid inimesi on hakatud Eestis taga kiusama. Mul oleks tuua siin päris mitu näidet ja tegelikult on üks väga hea näide IPO - FH eestikad, mille tegelikku ärajäämise (või jätmise põhjust) teab vaid suht väike grupp inimesi.
      Küsimus ei ole üldse Koertekojas. Koertekoda on indikaator. See toob välja inimeste meelsust. Täna on tegelikult seis, kus need inimesed, kes Kojas mind mustavad, laimavad ja sõna otseses mõttes valetavad, on juhtivatel kohtadel ning seetõttu on neil head tingimused manipuleerimiseks. Ja seda nad kasutavad, et "ära teha". See on põhjus, miks ma enam ei kirjuta. Nagu öeldud, ma ei välista, et ma peale pausi leian ikkagi põhjuse seda jälle teha, aga hetkel tundub see olevat oma õpilaste suhtes väga ebaaus. Minuga koos treenivad inimesed saavad igas treeningus nii ehk naa osa miu ja Mari teadmistest ning neil ei ole seda vaja lugeda siit blogist ja kui minu kirjutamine kahjustab nende võimalusi, siis tekibki küsimus, et miks ma siis kirjutan.Ma tean, et selle sammuga kannatavad ka tavalugejad, keda siin blogis on olnud väga palju, kuid ma loodan, et te mõistate mu põhjuseid. Mu eesmärk ei ole kellegile kätte maksta või kedagi karistada selel sammuga. Ma lihtsalt kaitsen sellega inimesi, kes on mulle olulised.

      Aivo

      Delete
  4. Jah, eks ma tegelikult muidugi saan aru. Lihtsalt kahju on...
    Aitäh seniste kirjutiste eest, olen siit ikka üksjagu abi saanud!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rõõm kuulda, et on abi olnud. Tegelikult on siin üle 150 koolitusliku artikli. Pakuks, et juba pelgalt nende olemasolevate taaslugemisel tuleb uusi mõttteid juurde. Ja kui küsimusi tekib, siis alati tasub küsida.

      Delete
  5. Ei ole hea uudis:( Olen ka palju mõtteid saanud, kuigi ei tegele proffesionaalse koeraspordiga:)
    Aitäh heade nõuannete eest.

    ReplyDelete