Wednesday, October 5, 2011

Võistluseks/eksamiks häälestamine

Kuivõrd olen siin eelnevalt rääkinud häälestamisest nii jälje kui ka kuulekuse juures, siis kindlasti tasub mainimist, et sama toimib ka mistahes muu ala puhul. Ehk selleks, et saada head tulemust, tuleb koer häälestada võistlustele.

Häälestamist võib vaadelda kahes tasandis:

1. pikemaajaline häälestamine ja

2. võistlus/eksamipäeva häälestamine

Tegelikult on olemas ka kolmas tasand, nt kuulekuse harjutustes (ka kaitses) - järgmiseks harjutuseks häälestamine.

Eks ma lähiajal räägin pikemalt ka võistluste/eksamipäeva häälestamisest ning harjutusesisesest häälestamisest, aga kõigepealt kirjutan veidi lähemalt sellest pikemast häälestamisest.

Pikem häälestamine tähendab, et juba enne võistlust mõeldakse lahti ja tehakse plaan: mis päeval, mis treeningut ning mis mahus teha, et koer oleks võistluspäeval parimas vormis.

Tegemist on põhimõtteliselt treeningplaaniga. Kes planeerib seda peas, kes paberil. Isiklikult soovitan paberil planeerida, sest siis on asi paremini silme ees. Ja planeerimise mõte ei ole mitte lihtsalt koera treenimine vaid koera meeleolu ja mõtteviisi timmimine soovitud tasandile. Loomulikult peab selleks teadma, mis tasand see on, kuhu tahetakse jõuda :)

Seletan häälestuse vajadust. Tehke nt kodus katse: käige oma koeraga 2 korda päevas pikalt jalutamas, suhelge koeraga ohtralt ning hoidke teda kodus olles süles ja silitage. Tehke seda 4-5 päeva järjest.

Alternatiivina tehke nii, et panete koera kuhugi puuri või teise tuppa kinni ning käite ainult miinimum-pissiringil. Ärge rohkem koeraga üldse suhelge.

Ning siis, pärast esimest varianti, minge kuulekuse platsile ning tehke seal nt üks pikem kõrvalkäik ja sinna peale üks juurdekutsumise harjutus ning ka apport. Siis tehke sama teise variandi ehk suhtlemiseta 4 päeva järgselt.

Kindlasti näete, vahe on väga, väga suur! NB! Kusjuures võistluste mõttes ei pruugi emba-kumba lahendus olla parim.

Palju sõltub koerast ning tema hetketasemest. Kui nüüd mõelda, siis koera treeningutase ja oskus harjutusi teha on ju täpselt sama. Ehk kummagi nädala jooksul koera ju ei treenitud. Ehk siis tuleb soorituste taseme vahe puhtalt hääletusest, mitte treenimisest.

Päris paljud inimesed on läbi hammustanud, et kui anda koerale enne võistlust pikemalt puhkust, siis teeb koer võistlustel paremini, innukamalt ja kiiremini. Tihti mõeldakse, et eks sellepärast, et koer on puhanud. Tegelikult ei vaja koer aga füüsiliseks puhkamiseks just väga palju aega.

Jällegi, tehke ise katse. Viige oma koer 10km pikkusele matkale ja jõudes koju, täiesti väsinud koeraga, andke talle 1 tund puhkust. Kui ta nüüd juhtuks kassi nägema ja tahaks sellele järgi söösta, siis teeks koer seda sama kiirelt kui puhanultki. Ehk sisuliselt - sellest tunnist puhkuseks piisaski!

Häälestamine ongi see, et tehakse võistluste lähenedes selliseid treeningpäevi (puhkepäevi), et koer võistluspäeval oleks parimas energias, parimas tahtmises ning teeks parimaid sooritusi.

Kusjuures, tuletan meelde - iga koera jaoks on skeem erinev. See sõltub väga palju konkreetsest indiviidist, aga ka ajast ja muudest asjaoludest ning pole isegi alati ühele koerale alati sama.

Toon sellise näite. Minu koera jäljeks häälestamine tähendas, et pidin alati enne võistlust, eelneval päeval tegema ühe jäljetreeningu, et koer oleks võistluspäeval rahulikum ja keskenduks paremini. Kord oli see eelmise päeva treening lihtne ja lühike jälg, teinekord olid seal ka esemed ning vahest oli, tõsiselt üle võlli, raske jälg. Kõik sõltub sellest, et milline on võistluspäeva põld ning milline on hetkel koera jäljeettevalmistus. See dikteeribki need viimased treeningud.

Näiteks mõnikord, kui järgneval päeval oli oodata rasket põldu, tegin eelneval päeval koerale väga raske jälje, et saada koer paremini kontsentreeruma ja häälestuma „tõsiselt“ järgmise päeva jäljest. Raskel võistlusjäljel sai koer aga kiiresti aru, et jälg on oluliselt lihtsam kui eelmise päeva oma, ning koer sai sellest tubli annuse enesekindlust, kuid mäletades eelmise päeva raskusi ei julgenud ka kiirustada, kartes vigu teha.

Teinekord, minnes raskele põllule, oli eelnevalt koera kohandatud raskete tingimustega ning koera enesekindlus nõudis tõstmist ja siis tegin just eelmisel päeval lihtsama jälje, et koer "kasvaks" ning suudaks julgemalt ja enesekindlamalt alustada. Samas, eelnevad treeningud ei lubanud tal end ka lõdvaks lasta.

Üldjuhul sain koerast sellise häälestuse nagu tahtsin, kuigi peab tõdema, et kuna mu koer oli iseloomult mõnevõrra ebakindel ning sellest lähtuvalt lasi ümbritseval rohkem ennast segada, siis tuli ette ka ridamisi üllatusi. Samas need üllatused andsid jälle juurde lisakogemust ning võimaldasid katsetada.

Muide, sel aastal, kui meil Saksamaa MM-l hea tulemus tuli, tekkis meil seal kohapeal, häälestades koera terve nädala, ikka vahepeal täielik kriis. Tingimused olid nii rasked, et koer lihtsalt ei suutnud. Aga õigesti manipuleerides tuli lõpuks kogu MMi viies jäljetulemus.

On ju ilmne, et selle nädalaga ei olnud võimalik koera kuhugi treenida. See oli puhtalt häälestamine.

Kuulekuses on ju teema täpselt sama. Vaja oli saada koer võistluspäevaks kiireks, energiliseks ning täpseks, aga samaks "alluvaks", et ta teaks, et peab olema tähelepanelik ning kontsentreeritud. Olenevalt koera hetke-treeningtasemest tingis see teinekord vajaduse võistluseelsel nädalal üsnagi vastikuteks treeninguteks, mis kõrvalt just kenad vaadata ei olnud. Teinekord oli aga vaja anda just rohkem puhkust.

Nii kui kõigist neist eelnevatest, võiks ka antud teemast kirjutada lõpmatult. Panen siia lähiajal üles ka näidisgraafiku-treeningplaani, kust võib samuti igaüks leida mõningaid mõtteid.

Samas, kui kellelgi tekib küsimusi, siis olete vägagi teretulnud küsimaJ

Sportkoera klubi saigi tehtud selle eesmärgiga, et kui inimestel on abi vaja ning nad tahavad nõu saada ja küsida, et siis oleks koht kuhu tulla. www.sportkoer.ee

No comments:

Post a Comment