Wednesday, July 31, 2013

Kutsika koolitus, mida koolitada

Üritame ennast mõelda nüüd ajahetke, kus meie koju saabub kutsikas. Mida üks koer sellises situatsioonis tunda võib? Tegelikult on seda ju raske ette kujutada. Täiesti ilmne on see, et kutsikas tunneb alguses mõnevõrra ennast ebakindlalt, kuivõrd ta on eraldatud oma emast ning sattunud nii täiesti uute inimeste keskele, kui tegelikult ju ka täiesti uude keskkonda (ruumid, ümbritsevad helid jne.) Kutsika peamine eluline eesmärk, mille nimel ta pingutab, on ellujäämine. Loomadele on antud looduse poolt imeline oskus kohaneda ning võidelda ellujäämise nimel. Ka kutsikad olles pesas ja suheldes omavahel ja emaga on õppinud oskusi, millal võidelda, millal alla anda , millal sõbralikkust näidata jne. Neil on tekkinud teatud kogemuslik baas.
Kutsika kogemus ja ka intuitsioon ütlevad, et mida paremini ta mõistab ümbritsevat ning üritab sellega kohaneda, seda parem on tema võimalus ellu jääda.

Kui te vaatate koju toodud kutsikat, siis on üsna lihtne mõista, et kutsikas on esialgu natuke hirmunud, kuid kohanemine uute tingimustega toimub üsna kiirelt. Kui kohe algusest peale anda kutsikale tähelepanu, rahu ning turvatunnet, siis mõistab koer üsna kiiresti, et on sattunud igati turvalisse kohta ning kaob ka närvilisus ja hirm. Samas teab kutsikas väga hästi, et tema ellujäämisvõimalused ning ka heaolu sõltub pea 100%  selt sellest, kui hästi ta mõistab kohalikke reegleid ja elurütmi. Sisuliselt alates esimesest päevast uues kodus on tegemist nagu arvamismänguga (nagu Alias), kus kutsikas jälgib meid ja üritab mõista toimuvat ning vastavalt sellele käituda. Kindlasti on meist kõik kuulnud ütlust, et koertega tuleb käituda must valgelt nng üritada säilitada reegleid. Kutsika kohanemise uute oludega muudabki tegelikult keeruliseks see, kui pole konkreetseid reegleid ja konkreetset rütmi. Vaadake koeri omavahel suhtlemas. Selles valitsevad väga konkreetsed reeglid. Koerad on üksteisega suheldes täiesti must - valged. Tegelikult on sellised sisuliselt kõik loomad. Arusaadavalt on sellel kaks erinevat põhjust - esiteks suhtlevad loomad ju ennekõike oma liigikaaslastega ning teisalt nad ei mõtle ega tee järeldusi. Meie suhtlemine koertega ongi selles osas üsna keeruline, et esiteks oleme me eri liikidest ning inimene kipub väga lihtsalt suhtlema kutsikaga nagu lapsega ning koera jaoks on see raske, sest talle jääb selles suhtluses väga palju ebaselgeks. Teine probleem seisneb asjaolus, et me ei ei tegele koeraga must - valgelt, vaid mõtleme, järeldame, planeerime ja omistame kõike neid oskusi ka koertele. Toon näite - me ei lase kutsikat diivanile ja anname talle mõista et see on keelatud. Samas toas on ka tugitool. Inimesel on väga lihtne järeldada, et kui diivanile tulek on keelatud, siis on keelatud ka tugitooli ronimine, sest need mõlemad on ju toolid ja meie mõistes mööbel. Koera jaoks aga ei ole. Koer saab aru, et on üks element, mille peale ei tohi ronida ning see on alati keelatud. Tema ei oska järeldada, et tool võiks olla samasugune element. Või näiteks kutsikal on närimiseks rida mänguasju ning ta läheb ja närib sellegipoolest katki meie kingad!!! Ja siis inimesed kurjustavad, et sul on ju nii palju omi asju, miks sa minu kingad ära lõhkusid. Aga kutsikas ei saa ju aru, et see on keelatud, et see ei ole mänguasi ning ammugi mitte, et see on minu oma või king. Meie silmis võib olla kummist elevant hoopis midagi muud kui nahast king. Kutsika jaoks ei ole.  Selleks, et oleks, peame me selle pildi tekitama.

Kui me tahame, et kutsikas tunneks ennast hästi, et temast kasvaks normaalse närvisüsteemiga koer , kellega on kodus normaalne elada, siis sõltubki kõik sellest, kui must - valgelt me suudame tema jaoks teha selgeks kodused reeglid.

Samas tasub kindlasti mainimist, et kutsikad on tegelikult väga targad ning avatud uuele infole. See on täiesti imeline, kui palju on võimalik kutsikale õpetada ja selgeks teha. Tegelikult on ju see ka loogiline, sest nagu ma oma artikli alguses mainisin, on kutsikas nagu käsn, kes üritab mõista kohalikke olusid ning kogu infot selle eesmärgiga endasse imeb. Sellest sõltub ju tema ellujäämine ning heaolu. Võin tuua siinkohal hea näite oma koduse kutsika näol. Omades kodus energilist ning üsna isepäist tööliini malinoisi kutsikat ja samas 2 aastast last on näiteks väga huvitav näha, et kui kutsikal on põrandal 7 - 8 mänguasja ning lapsel on neid 20 - 30 ringis (pean silmas mis iganes asju  - legode juppe või kummist piuksuga loomakesi), siis oskab kutsikas väga hästi eristada, mis on tema oma ja mis on lapse oma. Väga harvad on juhused, kus koer läheb võtma lapse asja. Kuigi need kõik on läbisegi põrandal. Kõik see on saavutatav läbi must - valge suhtluse ning selle saavutamine pole tegelikult üldse keeruline.

Kui me mõtleme tuleviku peale  ning sellele, mida me kutsikast tahame saada, siis sellest lähtuvalt peame me ka hakkama teda algusest peale vormima. Koera jaoks on oluliselt lihtsam ja konfliktivabam, kui reeglid püsivad kogu aeg samad ega muutu. Kui me tahame, et koer ei hauguks uksekella peale, sisi me peame seda kogu  aeg keelama. Kui me tahame, et kutsikast suurema koerana külaliste saabudes oma asemel lamab, siis me peame seda talle näitama. Kui me tahame, et kutsikas käsu "istu" saades kiirelt istuks, siis ka seda on vaja talle tutvustada. Nagu öeldud, kutsikas on nagu käsn, kes üritab imeda endasse kõiki reegleid ja nõutavaid käitumismalle. Kui meile alguses külaliste saabudes meeldib, et kutsikas jookseb nende juurde, hüppab ülesse ja hammustab neid ning see on ka külalistele tore ja naljakas, siis avage mingi koerte raamat ja vaadake sealt järgi, kui suureks see kutsikas kasvab ning kujutage ette, kas see ka enam naljakas ja tore on, kui selles mõõdus koer samu asju teeb? Kui ei ole, siis oleks kohe algusest peale õiglane koerale  reegleid õigesti tutvustada. Samas, kui külaliste saabudes te alati kutsika ära panete ning suhtlema ei lase, siis kutsikas mõistab, et külalised ongi mingid nõmedikud, kellede tulekuga seostuvad ebameeldivused. Ilmselgelt ei hakka ta sel juhul külalisi armastama. Tuleb käituda targalt.

Kui me tahame, et kutsikas käsu "istu" saades kiirelt istuks, siis me peame talle seda käsku ka sellisena tutvustama. Kui me tahame, et koer kaltsuga mängides täiega pingutaks ja kõvasti haaraks, siis ka seda on meil vaja kutsikale nö. tutvustada. Nagu öeldud, me peame kohe alguses üritama võimalikult hästi ette kujutada, millist koera me endale nö. tulevikus tahame. Ilmselgelt on näiteks sportkoera treenimisel võimalik ka vanemast peast palju muuta ja paremaks saada, kuid ilmselgelt jääb kutsikana õpitu kõige paremini meelde ning igasugune ümber õpetamine tekitab temas konflikti ja sellest lähtuvalt närvilisust või vastuhakku või vale käitumist.  Kui me mõtleme selle peale, et koera koolitamine (ka kutsika) on temale reeglite tutvustamine, siis ilmselgelt muutes kuskil vahepeal reegleid tekitabki see probleeme. Mõelge ise selle peale, et olete alati harjunud minema kindlas kohas üle tee ning siis ühel päeval viiakse see ülekäigurada 100 m eemale. Mõelge kui kaua teil võtab harjumisega aega.

Kui tahta koeraga võistelda, siis ongi sellest lähtuvalt oluline algusest peale, juba kutsikana mõningaid asju nö. tutvustada natuke teise nurga alt. Me soovime aktiivsust, järelikult premeerime aktiivsust, mitte passiivsust. Me soovime teravust, järelikult premeerime teravust jne. Siis koer mõistab, mida me tast tahame.  Tänaseks kisub juba päris pikaks. Jätkaksin samal teemal järgmisel korral. Kes aga tahab vaadata, kuidas koolitatakse sportkoera alates kutsikakoju jõudmisest, on selleks hea võimalus järgnevalt lingil. Olen huvilistele kirjutanud lahti kutsika koolitamise etappe ning treeningute arengut ja ka filminud sinna juurde illustreerivaid lõike. Kõik see on ajalises järjekorras ning seetõttu peaks olema lihtsalt mõistetav. Need artiklid ja videod ei ole siin blogis, vaid teisel aadressil. Näed neid siit http://www.royal-canin.ee/royal-canin-eestis/treening-ja-kasvatus/sportkoera-blogi/kutsikas/algus
Teemad jooksevad alt ülespoole. Antud link viib lihtsalt ühele kirjutisele. Vasakul on näha alt ülesse koolituse areng.
Kes aga tahab lugeda veel rohkem kutsika koolitusest, leiab siit blogist ridamisi artikleid mis olen kirjutanud.

5 comments:

  1. See link ei avane kahjuks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan märkuse eest. Panin sinan uue lingi ja proovisin järgi, et kindlalt avaneb.

      Delete
  2. Seal on üks liigne number 2, õige link on: http://www.royal-canin.ee/royal-canin-eestis/treening-ja-kasvatus/sportkoera-blogi/kutsikas/algus

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan tähelepanu juhtimast. Parandasin ära.

      Delete