Thursday, March 21, 2013

Jäljetreeningute planeerimisest vol.2

Jätkaks pooleli jäänud teemal. Kui eelmisel korral kirjutasin vigadest ning samuti lotelsin ülesse nö. vajalikud eeldused, siis täna  kirjutaks lahendustest ja annaks nõuandeid. Kes veel ei ole lugenud eelmist kirjutist soovitan seda lugeda, sest sel juhul on täna kirjutatu lihtsamini arusaadav.
Koera koolitamine põhineb hästo suuresti loogikal ning analüüsil. Loomulikult tuleb ka osata õigeid asju tehniliselt õigesti teha ja koera lugeda, kuid mõeldes nö. mitte ühe trenni siseselt, vaid nö. pikema plaani peale, siis taandub kõik planeerimisele. Ma lugesin eelmisel korral ülesse kõik need eeldused, mis on vajalikud heaks jäljetööks. Mõeldes nendele loksubki kõik paika.

Kui jälje treenimiseks jääb vähe aega, sisi tuleb mõelda ennekõike sellele, et millega on võimalik aega juurde võita ning milline osa treeningutest on see, mida ei saa lihtsalt enne teha. Täiesti arusaadavalt on võimalik enne lume sulamist saada koer vajalikku füüsilisse ja vaimsesse vormi. Nagu ma eelnevas artiklis kirjeldasin on lihtne tekkima ületreenitus, kui lume sulades kõigil kolmel alal kõva koormus peale laksab. Järelikult oleks hea enne lume sulamist tõsta juba koera treeningute maht selliseks, et lume sulades see maht enam oluliselt ei tõuseks. Sellisel juhul ju jäljetreeningute alustamine vaid muudab treeningute sisu, aga maht jääb samaks ning koer on põhimõtteliselt juba kohanenud sellega. Seetõttu on mugav edasi liikuda ja nö. treeninguid sisuliselt planeerida, sest koera konditsioon toetab seda.  Füüsiliseks ettevalmistuseks on ju väga palju võimalusi alustades lihtsalt pikematest jalutuskäikudest ja lõpetades suusatamise või jooksmisega. Ilmselgelt on võimalik üsnagi lihtsalt saada koer heasse füüsilisse vormi. Samas tuleb jälgida, et see füüsilise tõstmine käiks järk järgult, muidu on oht ikkagi lume sulamise ajaks koer lihtsalt ära põletada ning kallis aeg libiseb käest taastamise peale.

Lisaks füüsilisele peab koer ka vaimselt jaksama. Seda aga paraku teisiti tõsta ei saa, kui vaid treeningutega. Väga heaks võimaluseks on varruka- või kuulekuse treening. Need on mõlemad ju võimalik ülesse ehitada selliselt, et need on koerale arendavad ning rasked vaimselt ning nõuavad pingutamist. Ka siin tuleb liikuda, nagu jenkas ehk edasi ja siis jälle natuke tagasi. Kui siin väga kõvasti koormust tõsta, kaob koeral motivatsioon ning laguneb koostöö. Kui nüüd lumi on sulanud ja minnakse esimest korda jäljele, siis kindlasti see on koerale ka nö. uus mõtlemine ning ta alguses väsib mõnevõrra, kuid tänu heale põhjale tuleb jõnksakas väga väike või pea olematu. Selline koer on oluliselt rohkem valmis erinevate stressirohkete probleemide lahendamiseks. Näiteks enne IPO-FH MM le minekut tegime me spetsiaalselt Kairi ja Apolloniga selliseid varrukatrenne, mis arendasid koera vaimset vastupidavust ning tänu sellele oli koer lume sulades valmis kohe alustama raskemate harjutustega. Ja eks MM le saavutatud tulemus ju räägib enda eest.

Mõeldes veel jäljele ning tema komponentidele on ju tegelt veel asju, mida saab nö. ette teha. Kindlasti tasuks enne esimesi jälgi nädal - paar alustada koduselt taas esemete koolitamisega. Enne päris jäljele minekut oleks ülimalt hea, kui koer oleks esemetega jälle tasakaalus. Sel juhul on nende ilmumine jäljele täiesti loomulik ning ei lõhu jälje rütmi. Inimesed kipuvad ekslikult arvama, et kui sügisel näitas koer esemeid ideaalselt, et siis see on nagu 2 klassis õpitud korrutustabel, mis püsib elu lõpuni peas. Ilmselgelt see ei ole nii.  Olenevalt koera meeleolust ning motivatsioonist jäljel võivad kevadised esemed tuua nö. üllatuslikult välja probleemid, mida sügisel polnud. Näiteks koer võib näidata esemeid aegalsemalt või üldse mitte näidata, sest ta on värskena jäljest palju rohkem sisse võetud ja motiveeritud ning seetõttu ei ole huvitatud esemetest. Samuti võib ta esemetelt oluliselt rohkem kiirustama hakata või niheleda või viltu lamada jne. lähtuvalt sellestsamast motivatsioonist. Sellises situatsioonis on väga lihtne kogu eelnev ilus esemete näitamine üldse ära lõhkuda. Kui ajaliselt on kiire, siis tunduvad esemete  vead vastikult segavad ning tihti hakatakse rapsima. See aga kirjutab esemetele juurde vastikuid varjundeid ning neid on pärast väga töömahukas parandada. Kui ese on enne esimesi jälgi hästi sisse töötatud, siis jääb selline tagasilöök tulemata. See säästab lisaks esemete näitamisele ka koostöö ning muudab ajamise pilti rahulikumaks, kuna koerale ei tekitata mõtetut lisastressi.

Kui nüüd edasi mõelda, siis ilmselgelt ju lumi sulab jupp- haaval. Siia sinna tekib väikeseid lumevabasid laike. Kui nüüd alustada jäljega nendel väikestel aladel ning teha lühikesi jälgi, siis on suur oht koer jooksma motiveerida. Samas lasta hinnaline aeg nö. mööda on ju ka ju kehv valik. Isiklikult üritaks nendel väikestel laikudel teha kohe alguses ühe nö. tutvustava jälje, mis ei oleks pikk, kuid sisaldaks probleeme ja lõkse.  Sellisel juhul oleks võimalik saada koer kohe paremini kontrollima ning välistada kiiret tempot. Kõik oleneb muidugi koera tasemest. Sellest lähtuvalt peab neid lõkse planeerima. Koer peab suutma jäljehooaega alustada selliselt, et ta võidab olukorda ning ta enesekindlus kasvab, samas ei tohi tulla asjad liiga lihtsalt.  Sel juhul kasvab koera enesekindlus ning säilub jälje töötamise tempo. Selliseid nö. " huvitavaid" jälgi on võimalik läbi viia isegi kuni nädal paar enen kui suured põllud lahti sulavad.

Nüüd sulavad välja suuremad alad ning meil on koer, kes
1. on hea vastupidavusega
2. näitab korrektselt esemeid
3. on juba sisse töötatud jäljel
Edasi on teda võimalik juba vähehaaval kohandada pikemate jälgedega ning järk-haaval lisada raskusi ja lõkse. Kui nüüd sellest punktist on jäänud aega kasvõi ainult kuu, siis seda on küll ja veel, et näiteks esimesel nädalal koera kergemate jälgedega vähehaaval arendada ja kohandada kasvataedes jälgede raskust ja pikkust. Siis teisel ja kolmandal nädalal teha sisulist ja rasket tööd ning viimasel nädalal taastada ning lisada enesekindlust. Ja võistluse ajaks ongi koer vajalikus kondistioonis.
Loomulikult kasuks tuleb ka asjaolu, et talvepausile on mindud heas tasakaalus enesekindlalt ajava koeraga, kes samas on treenitud natuke üle võlli raskete jälgede peale.


No comments:

Post a Comment