Thursday, October 20, 2011

Toit jäljel

Ikkagi kirjutasin veel kiiruga enne sõitu ühe postituse. Eile meenutati mulle, et ühes oma varasemas jutus olevat ma lubanud, et räägin eraldi toidust jäljel, kuid et ma pole siiani seda teinud. Eks peab siis võla hüvitama.
Mina kasutan toitu jäljel eesmärgipäraselt. Jälje koolitamine ei tohi olla koerale lihtsalt põllul söömise üritus. Toit jäljel täidab ju väga konkreetset eesmärki, isegi mitut. Toit on:
1. motivaator
2. positiivne kinnistaja
3. tempo korrigeerija
4. tehnilise töö õpetaja (näiteks sügavas rohus toit jäljepõhjas)
5. jäljel puhkamiseks ja pausi saamiseks
6. vea esilekutsumiseks
Toitu peakski kasutama nii, et iga toidupala täidaks mingit eesmärki. Kui lihtsalt puistata toitu jäljele, siis võib
see täita täiesti valet eesmärki. Näiteks võib koer leida toidupala siis, kui ta on täiesti vales meeleolus ja pole samas ka tehniliselt korrektne. Sellisel juhul toit kinnistab seda vale käitumist. Ja kui nüüd järgmisel korral samasuguse vale käitumise eest koera karistada, siis tekib koeras konflikt, sest ühel hetkel sai ta selle eest preemiat (toitu!) ja teisel hetkel hoopis karistada.
Kui kutsikale pannakse esimestel jälgedel toit igasse sammu, siis on selle mõte saada koeras kiirelt üles kõrge motivatsioon ning samas üritatakse sellega saada õige tehniline sooritus: iga toidupalaga kinnistatakse siin kutsika korrektset sooritust.
Edaspidi, kui koer on juba motiveeritud ning oskab ajada ka tühja jälge, on vaja mõelda jälg selliselt läbi, et toit ootaks koera täpselt õiges kohas.
Mina planeeringi jälje alati selliselt, et toit tuleb sellises kohas, kus eeldan, et sellele eelneval jäljel ja eelnevalt tekitatud probleemide lahendamisega on koer viidud soovitud meeleollu ja temposse. Siis saabki ta selle kinnistamiseks (preemiaks) toitu.
Samuti paigutan ma teinekord toitu ka sihilikult, just motivatsiooni tõstmiseks, jälje keskele suuremas koguses, või siis panen seda puhkuse võimaldamiseks nagu oli näha ka Käbi pika jälje videol.
Nüüd vaja aga lennukile minna ning jätkan siit punktist esmaspäeval. 

Jäljekoolitusest kui terviklikust süsteemist on pikem jutt Sportkoera kodulehel http://sportkoer.ee/koerasport.php 

No comments:

Post a Comment