Thursday, August 28, 2014

Räägiks uuesti ärajäänud rahvusvahelisest võistlusest

Kuivõrd sel nädalal on alanud väga aktiivne diskussioon võistluste korraldamise ning sellega seotud raskuste teemadel, siis pani see jällegi istuma arvuti taha, et taas üks jutt siia kribada. Ma olen korraldanud Eesti erinevaid võistlusi 15 aastat. Sealjuures olen korraldanud SK, KK, IPO, PJK , FH ning IPO-FH võistlusi ning selle põhjal arvaks, et olen pädev ka sõna võtma.Viimastel aegadel olen ma tõsiselt üllatunud sellest, et osad korraldajad peale igat korraldatavat võistlust kirjutavad pikalt ja laialt küll sotsiaalmeedias, küll mujal, kuidas võistluste korraldamine on meeltult suur ja raske ja tänamatu töö, mis alati miinust toodab ning üldse ei tahaks seda teha, aga peab. Loen, loen ja imestan. Viimati saatis sellesisulise kirja EKL -KKK listi ESLÜ esinaine. Selline jutt ongi see, mis paratamatult paneb mõtlema.
Räägiks järgnevalt kahest suurest võistlusest - IPO eestikatest ning IPO-FH eestikatest.

Korraldasime Sportkoeraga 2013 aastal RV IPO võistlused koos Eesti MV stega IPO-s. Kuna tegemist oli esmakordse sedalaadi võistlusega Eestis, siis täiesti arusaadavalt ei tulnud siia ka välisvõistlejaid selliselt nagu soovisime. Olles tuleviku suhtes optimistlikud taotlesime ka selleks, ehk 2014 aastaks sama võistlust.  Oleksime seda teinud suure heameelega ning kindlasti oleks see olnud osalejatele hea võimalus piiritaguste võistlejatega ennast võrrelda ning publikule toredaks elamuseks kõigest sellest osa saada.  Olen selle aasta jooksul kuulnud paljude Läti, Leedu ja Soome sportlaste suust et nad oleks olnud kindlad võistlema tulijad sel aastal, aga kahjuks võistlust ei saanud toimuma. Paraku läks aga nii, et Eesti Saksalmabakoerte Ühing võttis selle meilt IPO Eesti MV sed enda korraldada, kuigi meil oli selleks ajaks olemas staadion, võistlus oli FCI kalendris, oli olemas kokkulepe kohtunikuga ning ka osade sponsoritega. Ja nüüd täna nägin e-maili, kus ESLÜ esinaine kurdab kui raske on korraldada võistlusi, kuidas ei piisa vajalikke inimesi ning kuidas ka Eesti MV sed IPO s vaatamata EKL i poolsele toetusele tootis miinust või kopeerides siia esinaise sõnad "Maksime kõvasti peale ka 2014 Eesti Ipo MV korraldamisele"
 Kui eelmise aasta lõpul ESLÜ esindaja käis EKL -KKK koosolekul põhjendamas, miks nemad peaks Eesti MV si meie asemel tegema toodi välja, et RV ga koos korraldades jäid Eesti MV sed justkui tähelepanu mõttes vaeslapse ossa, öeldi et neil on olemas juba staadion, sponsor ja kohtunik. SAmuti on EKL-KKK protokollis lausa sees lause "kinnitas ESLÜ, et on arvestanud EKL poolt vaid EMV korraldamiseks eraldatava standard toetusegaEKL poolt."  Hiljem on küll selgunud, et kõik see ikka tõele ei vastanud ning mitmeid olulisi komponente tegelikkuses olemas polnud..


Teeks siis siia nüüd ühe võrdlustabeli.
 
Kui te nüüd vaatate tabeli kahte tulpa, siis on ridasid, mis on võrreldavad aga on palju ridasid, mis selle aasta võistlusel puudusid täielikult. Kui me nüüd mõtleme, et mis kasu oli eelmise aasta võistlusest Eesti koeraspordile, siis ilmselgelt sai meie koerasport suhtelist laia tähelepanu nii Eestis kui ka piiri taga. Kui võrrelda seda selle aastaga, siis kõik see kasu jäi ju saamata.  Ma ei kirjutaks siia muidu seda lugu, kui ESLÜ juhatuse esimees ei võtaks korduvalt sõna teemal, et võistluste korraldamine on nii raske ning korraldajaid pole kuskilt võtta ning lisaks toodab see kogu aeg miinust.

Ma küsiksin vaid üht : Miks te siis meilt selle võistluse ära võtsite? Me oleks tahtnud ju seda teha, meile ei olnud see kuidagi raske ega räägi suurest miinusest. Okei, me jäime ka väiksesse miinusesse, aga võrrelge antud tabeli kuluridasid. Olgem ausad eelmise aasta võistluse korraldamine pidi olema väga - väga palju kulukam , kui selle aasta oma nö. lihtsa talupoja loogikaga. Kui veel  arvestada, et sel aastal korraldati ka kohtunikuga eelnevalt loeng, kust kogunes ka raha, mida eelmisel aastal ei tehtud, siis talupoja mõistus ei saa enam üldse aru. Miks oli vaja selle eest nii hullu võidelda ja meie tegemisi ja korraldamisi seejuures halvustada, et võistlus endale saada, et siis peale võistlust selliseid asju teatada.
Kui te olete ESLÜ näol Eesti suurim võistluste korraldaja, nagu te ise ütlete, siis te oleks ju pidanud neid kõike ju ette kujutama??
Eriti veidralt kõlab aga veel väljaütlemine, nagu ESLÜ esindaja eelmisel aastal võistluse eest võideldes välja ütles, et "osa rahvast ei usalda Sportkoera võistlusi ja selleks ei osale neil".  Selle aasta 7-st startijast olid 3 Sportkoera sportlased. Ehk oleks me nö. vastusammuna ka tõdenud, et okei,  ESLÜ inimesed ei osale meie võistlustel, me siis ei osale teie omadel ka. Sellisel juhul oleks selle aasta Eesti MV stel osalenud vaid 4 (loe NELI!!!) koera.  Ma ei ole kunagi leinud, et selline boikoteerimine kuhugi viib ja seetõttu vaatamata ESLÜ juhtfiguuride väljaütlemistest, et nad ei tule meie üritustele (võistlustele, seminaridele jne), käime me kõikide üritustel ühte moodi ja oleme igati koostööks avatud.

Võtame teise võistluse. 2013 aasta IPO - FH Eesti MV sed. Toimus jällegi analoogne võitlus. Korraldada soovis lisaks Sportkoerale klubi Uran. Korraldamise õiguse sai Uran. Ja jällegi peale võistlust sai lugeda sotsiaalmeediast korraldajate poolset arvamust et oli jube raske ja keeruline on leida korraldamise juurde inimesi jne jne.  Ja jällegi ma istusin ja kratsisin kukalt, et miks siis on vaja korraldada nö. vastumeelselt ja läbi nii suurte raskuste, kui oleks olemas korrraldaja, kes teeks seda hea meelega.


Alustasin lugu sissejuhatusega, et olen korraldanud palju võistlusi. Toetudes sellele kogemusele ütlengi, et võistluste korraldamine on alati suur töö ning eeldab  hea tiimi olemasolu.  Kui  seda tuleb aga teha vastumeelselt, et linnuke kirja saada, siis on ka täiesti ilmne, et see tekitab üksjagu vastikustunnet ja ebameeldivaid emotsioone. Eriti veel siis, kui see miinust toodab.  Ilmselgelt soovitaks ma siinkohal, et korraldage ikka neid üritusi, mille korraldamist te naudite ja teha tahate. Korraldage võistlusi selliselt, et see pole tehtud mitte iseendale ja sõbrannadele, vaid et kõik võistlejad tunnevad ennast seal hästi ja oodatuna. Kui korraldamine toimub vastumeelselt, siis kahjuks paistab see ka välja. Ja kui teha ei taha, siis ärge tehke.  Ilmselgelt on korraldamisel kõik raskused ületatavad, kui soovi on. Ka rahaline miinus on üks neist.
Samas ei kõla ju ka tuleviku suunas vaadates see just hästi, kui EKL-KKK on kahel korral meid kõrvale lükanud ning eelistanud alternatiivset korraldajat, kuigi me oleme pikalt ja põhjalikult põhjendanud oma seiukohti. Samuti seisukohad, et meie võistlusi boikoteeritakse jne.  Selles valguses pole ju nagu pointi väga taotledagi, kui tead ette, et saad vaid siis kui keegi teine ei taha ning siis ka mingid inimesed boikoteerivad. Aga eks meil on ju häid võistluste korraldajaid palju ja nagu öeldud, me käime rõõmuga teiste võistlustel ega boikoteeri kedagi. 
 Panen siia alla nö. meenutuseks foto eelmise aasta RV IPO osaalade parimate auhindadest.

Ja siia alla siis pildi selle aasta Eesti MV ste publikust, mis polnud just rohkearvuline.
NB! Pilt on tehtud kuulekuse teises pooles ehk mitte hommikul kell 10 :)


Pildiallkirja lisamine




No comments:

Post a Comment