Sunday, January 1, 2012

Head uut 2012 aastat!

01. jaanuar on selles mõttes huvitav päev, et tegelikult on ju tegemist täiesti tavalise pühapäevaga - reedel käidi tööl ja esmaspäeval minnakse uuesti. Sisuliselt ju vaid tavapärane nädalavahetus. Aga kuna selle nädalavahetusega muutub aastanumber, siis toimub nagu hüpe kuhugi täiesti uude. Seoses sellega mõeldakse möödunud aastale ja tehakse plaane eelolevaks. Paljud annavad lubadusi ja püsitavad eesmärke. Selles osas on ju naljakas, et huvitav kui meil ei oleks aasta pikkus 365 päeva vaid oleks näitkes 3650 päeva, et kas siis inimesed jõuaksid elu jooksul palju vähem asju tehtud, kuna vähem tehtaks kokkuvõtteid ja vähem püsitataks eesmärke ja antaks lubadusi. Et nüüd iga 365 päeva tagant tuleb lehte keerata ja nagu mingi joon vahele tõmmata ....
Huvatav, kas kui aasta oleks 200 päeva, kas siis jõuaks veel palju rohkem ära teha, sest eesmärke tekiks rohkem :))?

Tegelikult ju eelolev aasta on liigaasta. Selles valguses jõuab ju eeloleval aastal tervelt ühe päeva jagu rohkem isegi teha. Kas 1/365 on palju ? Vähe ja palju on tegelikult hästi suhtelised asjad. Kui rääkida koerakoolituset, siis selles ringkonnas on need sõnad ikka väga palju kasutuses. Ühest küljest toimub pidev otsimine ning tahetakse leida seda lühimat teed.
Teades, et kõik teed viivad Rooma, peab olema kuskil kindlasti see lühim. Ilmselgelt ei ole see puhtalt Eesti teema ja probleem, vaid ka kõikjal mujal leidub "aardeotsijaid", kes seda lühimat teed otsivad. Ja kui tee on lühem, siis kulub aega vähem. Vähem ja lühem on aga sellised sõnad, mis paljudele meeldivad.

Nendest kahest sõnast tulevadki tegelikult minu uusaastasoovid selle kirjatüki lugejatele. Ma sooviks inimestele, kes oma koeri koolitavad, et nad sel aastal peatuks hetkeks ja mõtleks veidi. Kas inimese peas tunduv lühim tee on ka koerale arusaadav ning mõistetav ning seetõttu tegelikult ka lühim.

Ma sooviks koeraomanikele, et nad mõtleksid rohkem oma koera peale ja üritaks vaadata treeningplatsil ringi oma koera silmadega ning annaks selle põhjal platsil toimuvale hinnagu ja vajadusel muudaks midagi.

Ma sooviks koerajuhtidele, et nad oleksid teatud mõttes avastajad ja katsetajad, kes julgeksid proovida uut ning oleksid avatud, aga samas ei kopeeriks lihtsalt asju üle mõistmata nende tegelikku sisu ja sobivust. Sobivust just selles mõttes, et kas nad oskavad kopeerida, kas nad teevad seda õigel hetkel ja kas see on koerale ka mõistetav.

Ma sooviks inimestele, et nad seaks oma tegevusele eesmärke, sest siis on kuhu püüelda ning mille nimel pingutada. Ei maksaks karta ka kõrgemaid sihte seada.

Ma sooviks inimestele, kes oma koertega trenniplatsil müttavad julgust ja pealehakkamist, et küsida abi ning palud sõpra kampa, sest üksi tehes ei näe üsna tihti mitte ainult väikseid vigu vaid ka suuri.

Ma sooviks inimestele, et nad ei unustaks, et koera koolitamine on kvaliteetaeg oma sõbra seltsis ning seda peavad nautima mõlemad. Läbi hammaste surudes ning seejuures seda endale ja koerale vastumeelselt tehes ei tule midagi.

Ma sooviks teile kõigile, et te treenite targalt, teete seda südamega ning olete AUSAD, seda nii oma koera, kaastreenijate kui ka konkurentide suhtes. Paraku on just ausus see, mis igale spordialale ja ka muidu tegevusele värvid ja sära lisab.

Minul endal oli väga keeruline ja murranguline aasta see 2011-s. Väga mitmes eluliselt olulises osas lõppes üks ja algas midagi uut. Ja nagu iga muutus on raske ja närvesööv oli seda ka 2011.
Olgu siis tegemist kas isikliku eluga, mis tõi nii rõõmu kui ka muret või möödunud aasta jooksul kasvavas tempos ägenenud võitlustega EKL-KKK-s. Samas tõi ka aasta 2011 palju rõõmu ning õnnestumisi. Mõeldes aastale tagasi ei saa kuidagi seda halvaks aastaks nimetada vaid pigem raskeks.

Irooniline on, et 2011 ongi ju nagu esimene aasta uuest kümnendist ja tegelikult tekkis nii palju uut. Astudes kõrvale EKL-KKK aktiivsest tegevusest vabanes päris hullus koguses aega. See vabanev aeg võimaldas tegeleda oma klubiga ning samuti käia rohkem piiri taga huvilisi aitamas. Täna peab tõdema, et mõlemad suunad on väga hästi arenenud ning toonud väga palju rõõmu. Ilmselgelt on "Sportkoeral" koht Eesti koeraspordis olemas. Juba pelgalt esimesed pool aastat on näidanud, et vajadus sellise klubi suhtes oli juba ammu olemas ning me kindlasti saame olla palju abiks siinse koeraspordi arengule. Ka aastaks 2012 on seoses klubiga ridamisi plaane, mis loodetavasti õnnestuvad.

Olles pidanud sel aastal päris palju seminare nii siinpool piiri kui ka piiri taga pean ka tõdema, et see on toonud väga palju rõõmu ja positiivseid elamusi. On tekkinud ridamisi uusi sõpru, kes olid ühel või teisel põhjusel kuhugi oma arengus kinni jäänud ning kellel oli vaja said seda väikest tõuget, et hoog jälle sisse saada. Teinekord piisas vaid väikesest suuna ettenäitamisest, et känd, mille taha kinni oloi jäädud tunduks palju väiksem ning taas pääsetaks liikuma. Ning sellest uuest liikumisest on nii palju rõõmu nii liikujatele endale, kui ka kõrvaltvaatajatele. Ka aasta 2012 paistab selles osas tulevat üsna huvitav..

Ka trennigrupis jõudis lõpuni üks arenguetapp. Viimase paari aastaga oli palju rahvast kõrvale jäänud. Oli ridamisi tugevaid sportlasi, kes lõpetasid ning samuti ka "otsijaid", kes oma rada läksid. Suve teise poole ja sügisega on formeerunud kokku uus ja väga tugev grupp. Mul on siiralt hea meel ja palju rõõmu selle üle, et ma saan töötada koos suure hulga nii toredate inimestega, kes mõtlevad asjadest sarnaselt minuga ning me koos saame alistada suuremaid ja väiksemaid eesmärke. Need inimesed on need, kes panevad trennipäevi ootama ning ootust täis hingega platsile sõitma, sest seal on tõesti tore olla. Hea on näha seda, kuidas inimesed toetavad teineteist ning aitavad. See viib edasi. Ma loodan, et aasta 2012 toob kõik need lugematud tulemused, mida inimesed sellelt aastalt ootavad. Kui arvestada inimeste innukusega, koerte motiveeritusega ning kogu tiimi toega, siis on see väga realistlik.

Täna, kus on aasta 2012 esimene päev, tundub eesolev aasta ette vaadates küll üsna kirgas. Ka ise tuleb soovida midagi uuelt aastalt. Ma soovin, et see tuleb ka nii kirgas, sest see on 2011 aastal algatatud asjade nö. teine aasta - aasta 2012!

Kaunist algavad aastat kõigile ning unistuste täitumist eeloleval aastal!

No comments:

Post a Comment