Thursday, December 22, 2011

Füüsilisest ettevalmistusest

Praegusel hetkel, kus võistlushooaeg on veel suhteliselt kaugel, on õige aeg rääkida füüsilisest ettevalmistusest. Füüsiline ettevalmistus on sportkoera treenimisel ja elus üsna oluline komponent. Tähtis on ta tegelikult kahest vaatenurgast vaadatuna - ühest küljest, et teha head sooritust peab koer olema füüsiliselt hästi ette valmistatud, teisalt on see ka koera enda tervise osas oluline. Kui nõuda füüsiliselt kehva ettevalmistusega koeralt suurt pingutust, siis see on tema suhtes ebaõiglane ja võib ka tervisele halvasti mõjuda. Tegelikult sama lugu, nagu inimestelgi, et koormust tuleb tõsta järkhaaval ja mõistuse piireis.

Koera füüsilise ettevalmistuse ning kestvusega on mitu olulist seika:

1. Arusaadavalt näiteks kui võistelda IPO-3 s, kus on 3 nõudlikku ala ühe pika võistluspäeva sees, siis see nõuab koeralt üsna head kestvust. See on ju täiesti arusaadav ja loogiline.

2. Minnes detailidesse, siis on katseliselt tõestatud ja uuritud, et koer, kellel on parem füüsiline ettevalmistus suudab näiteks isegi vaid 15 minutit kestvat jäljetööd teha oluliselt täpsemini ja paremini, kui koer, kellel füüsis on puudulik. Vaadates jäljetööd kõrvalt, siis tundub, et see ju ei nõua mingit füüsilist pingutust, aga nagu uurimused on näidanud on vahe väga suur.

3. Kuulekuses peab koer ju plahvatama kiireteks sooritusteks kõikides harjutustes läbi kogu kuulekuse. Siin tuleb kõne alla tegelikult kaks vaatenurka.
a. esiteks ei suuda ükski koer teha kiiremat aportit, kui ta füüsis lubab
b. teiseks peab füüsis tagama koera sedavõrd hea kestvuse ning suurepärase taastumise, et ta suudaks igal järgmisel sooritusel teha sama.

4. Koera füüsiline konditsioon määrab ka suuresti tema stressitaluvuse. Kui koer on kehvemas vormis, siis ta on ümbritseva suhtes tundlikum ning temas lööb stress lihtsamini välja.

5. Isikliku kogemuse põhjal võin täiesti veendunult väita, et kehva füüsilise ettevalmistuse ja stressi kombinatsioonis hakkab kooruma koera soorituses välja ka igatsugu ebameeldivaid vigasid "eelmisest elust". Kogesin seda väga tugevalt, kui koera põlv üles ütles ning ma vähendasin treeningumahtu drastiliselt ning siis avastasin, et asjad hakaksid suht süsteemitult võistlustel lagunema.

6. Parem füüsiline ettevalmistus annab ka parema kestvuse ilmale. Ehk kui õues on kuum ja päike kütab vastikult, siis koerad, kes on paremas füüsilises vormis, kestavad seda oluliselt paremini ning nende sooritused ei muutu sedavõrd lähtuvalt ilmast. See on muideks ka üks põhjus, miks meil Eestis kipuvad inimesed suvel kiruma palavust ning koerad näevad soojal suvepäeval võistlusel oluliselt armetumad välja - lihtsalt meil ei pöörata füüsilisele ettevalmistusele just suurt tähelepanu.

Kokkuvõtavalt võib öelda, et hea füüsiline ettevalmistus annab koerale võimaluse raskemates olukordades kiiremini ja sujuvamalt lahendada ja töötada ning seda ka pikemaaegsete soorituste vältel ja olenemata ilmast ning teistest stressiteguritest (ning ka alast, mida parasjagu sooritatakse).

Koera füüsiline ettevalmistus on natuke tema toitumisega haakuv teema. Kui võtta sportkoer, siis teda peab kindlasti toitma õigesti. Füüsiline ettevalmistus tagab aga ainevahetuse nö. soovitud kujul toimimise. Nii naljakas, kui see ka ei tundu, siis tegelikult ju nii inimesed, kui ka loomad on oma olemuselt ju teatud kogus keemiat ning keemilisi reaktsioone. Teisisõnu, kui me elame, liigume ja oleme, siis see kõik on võimalik tänu erinevatele reaktsioonidele, mis meie sees toimub. Koerte puhul on tõestatud, et kui koer teeb kiiremaid sooritusi, siis peab ta organismi olema harjunud kiiremaga (märksõnad - reaktsioonid, rakud, energia lõhustamine, toitainete kasutamine jne). Nii naljakas, kui see ka pole, siis koera keha tuleb harjutada nö. toimima kiiremas tempos. Teisisõnu, tehes kiiremaid sooritusi , peab keha rakutasandil toimima kiiremini. Kiiremini peavad toimuma kõik protsessid ning jällegi katsed on näidanud, et koerad, kelledele on tehtud vastavaid treeninguid, nende keha sees toimuvad asjad teistmoodi kui kehva ettevalmistusega koertel. Seda võib võrrelda nagu keeleõpetusega. Kui õpetada inimesele inglise keelt, siis ta oskab rääkida ja saab aru. Kui inimesele ei ole inglise keelt õpetatud ning teda ähvardadakse relvaga ning käsitakse tõlkida mingit inglise keelset kirjatükki, siis ta ei suuda seda olenemata ähvardusest. Teisisõnu, kuidas me ka ei sunni koera tegema kiiremini, kui ta ei suuda, siis ta ei suuda. Koera keemilise poolega on lihtsalt see jama, et see pole nagu inglise keel, mis üks kord õpituna jääb meelde vaid see "ununeb" ära. Ehk kui koer on heas füüsilises konditsioonis, siis piisab vaid kahest nädalast puhkusest ja ta kukub sisuliselt algpunkti tagasi.
Siinkohal jätaks pooleli ning jätkaks lähiajal.

No comments:

Post a Comment