Tuesday, October 29, 2013

Aasta 2013 kokkuvõte

Koeraspordiaasta 2013 on võistluste osas teenistuskoerte aladel läbi saanud ning on aeg teha kokkuvõtteid.
Kui aasta tagasi sai kokku võetud 2012. aasta, mille kokkuvõtet saab lugeda siit http://sportkoer.blogspot.com/2013/01/aasta-2012-kokkuvote.html siis arvasin, et nii hästi õnnestunud aastat naljalt ei ületa. Kui arvestada, et eelmisel aastal tegi IPO t kokku 13 koera ja saadi 17 esmatulemust, siis see on Eesti mastaape arvestade väga suur number. Peab aga tõdema, et see aasta osutus veel edukamaks. Eks tegelikult ju see on ka loogiline, kuivõrd klubis treenivad valdavalt noored koerad ning IPO-sse tulevate koerte hulk seetõttu mitte ei kuku, vaid kasvab.
Alustaks vast kõige suuremast saavutusest, mille üle olen tõeliselt uhke. 2013 aasta läks selles mõttes kirja ajaloolisena, et Sportkoera koerad võitsid Eestis ära kõik olulisemad teenistuskoerte alade meistrivõistlused ehk siis
EKL IPO Eesti MV
1. koht Anu ja Hundu
2. koht Merike ja Käbi
3. koht Kristi ja Eileen
tegelt ka 4 ja 5 koht kuulusid meie sportlastele

ESLÜ IPO meister oli samuti Anu Oks

EKL IPO-FH MV
1. Aarne ja Sannu
2. Merike ja Käbi

ESLÜ FH MV
meister Merike ja Käbi ning
võistluse võitja Aarne ja Sannu

Toodud loetelule nö. kirsiks tordi peale on veel lisaks
EKL KK Eesti MV
1. koht Anu ja Hundu

ja loomulikult
Toomase ja Joobi ESLÜ universaalvõistluse võit (näitus + IPO) 

Kui vaadata IPO võistlustele laiemalt, siis Sportkoera sportlased võitsid lisaks loetletud võistlustele ka kevadise ESLÜ IPO  võistluse (Merike ja Käbi) ning sügisese Urani võistluse (Anu ja Hundu) !

Ma arvaks küll, et sellise saavutuse üle võib terve Sportkoera tiim uhkust tunda, sest ilmselgelt ei tule sellised tulemused ilma kogu tiimi toe ja abita. Palju õnne Sportkoera rahvas!

Analoogselt 2012. aastaga startis IPOs ka sel aastal 13 koera, kellest tulemuse sai 11 koera.
Starditi järgnevatel aladel:
Merike ja Käbi  IPO 3,  FH 2, IPO-FH
Aarne ja Sannu FH1, FH 2, IPO-FH ja IPO 2
Anu ja Hundu IPO 2, IPO 3, KK 
Reelika ja Fiona IPO 2, IPO 3 ja FH 1
Katriin ja Qwinto IPO 3
Veiko ja Vegas  IPO 3
Toomas ja Joop IPO 3
Monika ja Wanda IPO 1, IPO 2
Kristi ja Eileen IPO 2 ja IPO 3
Jovita ja Neshas IPO 1
Andres ja Blakcy IPO 1
Taivo ja Ruudi IPO 1
Katriin ja Mirru IPO1

Loetletud 13 koerast 9 startis kusjuures võistlustel ja neist enamus tõid sealt ära ka karika.

Loetletud koerad moodustavad sel aastal Eestis IPO eksamitel ja võistlustel startijatest ca. 1/3, mis on taas väga tugev saavutus.
Esmatulemusi oli kokku 15 ehk ka vägagi korralik number.
Vaadates 2014. aasta suunas on oodata selle numbri kasvu veel, kuivõrd praeguse seisuga treenib Sportkoera juures veel vähemalt 5-6 noort koera, kes võiksid järgmisel aastal IPO-s startida lisaks loetletud koertele. Samas on ka loogiline, et toodud nimekirjas on ka selle hooajaga lõpetajaid.

Lisaks loetletud koertele ja inimestele treenisid meiega stabiilselt koos ka Natalija ja Ella ning Evija ja Li Lätist.
Kui Evija käis meiega treenimas alates aasta algusest 4-5 nädalavahetust (ikka terve nädalavahetus korraga), siis Natalija tegi meiega koos ca. 20 kaitsetrenni ringis olles meiega kambas sisuliselt iga teine nädalavahetus ning võttes osa ka meie laagrist. Samuti sai talle abiks oldud jäljel. Meil on tõeliselt hea meel, et me saime neid aidata ning viia eesmärkidele veidi lähemale. Meil on hea meel, et me aitasime Natalija võidule nii rahvusvahelisel IPO võistlusel kui ka ESLÜ MVstel ning Evija ESLÜ MVstel hõbedale. Tublid! Praeguse seisuga on nad mõlemad jätkamas meiega koos treenimist ning meil on selle üle ainult suur rõõm. Eesmärk oleks 2014. aastal MM-ini jõuda ning anname endast parima, et mõlemad koerad oleksid 2014. aastal parimas vormis.

Kui nüüd mõelda sellele, kuidas lätlased Riiast 3,5 tundi Tallinnasse trenni kimavad, siis müts maha, kuid samas tuleb ju ka Toomas Joobiga Hiiumaalt trenni 4 tundi ning Aarne Sannuga Saaremaalt ka 4 tundi. Kuidas siis võtta, kas Riia on lähedal või hoopis Eesti on suur :)

Suureks kordaminekuks 2013. aastal loeme õnnestunud RV IPO võistlust ning sellega kaasnevat. Rahvusvahelise võistluse korraldamine on väga suur töö, kuivõrd juba FCI poolt on korralduslikus osas kirjutatud ette terve mitmeleheküljeline eeskiri. Meie alustasime organiseerimistööga juba 9 kuud enne võistlust ning selle korraldusega tegeles nendel eelnevatel kuudel üsna pidevalt 4-5 inimest. Otseselt korraldustiim oli aga loomulikult palju suurem ning võistluspäevadel oli hõivatud inimesi paarikümne ringis. Suur suur tänu kõigile, kes võistluse õnnestumiseks oma panuse andsid ning vabast ajast hea eesmärgi nimel rügasid. Eestis polnud varem tehtud RV IPO võistlust just seoses töö suure mahu ning võistluse rahalise maksumusega. Võttes eesmärgiks see võistlus 2013. aastal korraldada teadsime, et töö on mahukas, kuid meile tundus, et see arendab sedavõrd Eesti koerasporti ning toob positiivset tähelepanu Eesti koeraspordile nii meie oma riigi sees kui ka piiri tagant, et see tasub ettevõtmist. Kokkuvõtvalt võibki tõdeda et võistlus läks väga hästi korda. Ainukese puudujäägina oleks lootnud rohkem piriitaguseid tulijaid, kuid eks esimese korraga on alati see risk, et osa inimesi tahab eelnevalt jälgida ja vaadelda, et siis edaspidi juba kindlamalt tulemas olla. Kuna antud võistlusest olen kirjutanud juba eelnevalt pikemalt, siis ei hakka seda kordama. Kes tahab, saab lugeda siit http://sportkoer.blogspot.com/2013/07/kokkuvote-rv-ipo-voistlusest.html

Analoogselt 2012. aastaga korraldasime ka 2013. aastal Jäljehundi ja Juuniorikarika ja kevadise FH võistluse ning rahvusvahelise treeninglaagri. Kõik nimetatud  üritused õnnestusid hästi ning nendest on siin blogis ja ka ka Sportkoera kodulehel pikemad lood olemas.

2013. aasta oli ka selles mõttes päris tugev, et päris mitu Sportkoera sportlast kvalifitseerus MM-idele. Eeloleval kevadel toimuvale IPO-FH MM-ile kvalifitseerusid Aarne ja Sannu ning Merike ja Käbi, juba toimunud 2013. a WUSV-i IPO MM-ile omakorda Anu ja Hundu ning Merike ja Käbi, mõlemal jäi tegelikult üsna napilt puudu ka FCI IPO MM-ille kvalifitseerumisest. Ma arvan, et ka see on omamoodi taseme ning treeningute kvaliteedi näitaja.

Eelmise aasta sügisel kuulutasime välja võimaluse tulla meie treeninguid nö. vaatlema. Sportkoer on algusest peale ülesehitatud avatusele ning ausale spordile. See tähendab, et oleme rõõmuga valmis kõiki aitama ja vajadusel nõu andma. Meie platsi ääres on käinud nö. nõu saams päris mitmeid koeraomanikke, kellest enamik pole üldse seotud koeraspordiga, vaid tahavad lihtsalt lahendust mõnele kodusele probleemile. Ka välja pakutud treeningute vaatlemisest võeti osa ning loodetavasti said osalenud inimesed sellest uusi mõtteid, mis neid ka oma koera või õpilastega edasi aitavad. Jätkame samas vaimus ka eeloleval hooajal ehk kui on soovijaid, kes tahavad meie trenne kõrvalt vaadata ning saada ka kommentaaridest ja seletustest osa, siis on nad igati teretulnud.

2013. aastast käivitus veel teinegi huvitav projekt koostöös Royal Caniniga, kes meid sponsoreerib. Oleme läbi aasta koos promonud koerasporti ning püüdnud panustada koerapidamiskultuuri tõstmisse. Lisaks saavad 3 Sportkoera koera terve aasta tasuta söögi ja muu sportimiseks vajalikud spordijoogid/ - lisandid. Selline koostöö on analoogne inimspordiga ning aitab kindlasti paremini treenida ja kaugemale jõuda. Meil on väga hea meel, et Eestis on olemas selline firma, kes hindab kõrgelt koerakoolitust ja koerasporti ja on valmis sellesse niivõrd palju panustama.

Eelolev 2014. aasta tõotab tulla taas põnev. Seda ennekõike lähtuvalt asjaoludest, et meil treenib mitu koera, kes peaksid järgneval aastal tegema oma etteaste MM-il. Lisaks on oodata kevadel meiega liituma ka uusi kutsikaid, kellega saab siis juba algusest peale nö. spordi suunal alustatud.  Ma loodan, et peale seda, kui Taivo ja Ruudi sel aastal oma elu esimesel eksamil tegid IPO 1-s 96 + 91 + 92 = 279, saavad palju rohkemad inimesed aru, kui määrav osa on spordis targasti valitud kutsikal ning õigesti ja süstemselt alates algusest peale läbiviidud treeningutel. Kui Ruudiga sai kutsikana alustatud, siis oli neid nö. kõrvalt kommenteerijaid (kahjuks ka staazikate koolitajate hulgas) ridamisi, kes rääkisid koera lapsepõlve äravõtmisest ja sellest, et nii ei jõua kuhugi. Ma arvan, et esimene ülesastumine IPO 1-s oli piisavalt kena, et edaspidi võiksid rääkijad veidi pikemalt järele mõelda. Kui keegi soovib nüüd tagantjärgi vaadata Ruudi arengut ja treeninguid, siis sellest on siin blogis mitmeid lugusid. Sarnast teed läbin ka oma koera Tüübiga, kelle treenigud saavad üsna konkreetselt dokumenteeritud Royal Canini lehel blogi vormis http://www.royal-canin.ee/royal-canin-eestis/treening-ja-kasvatus/sportkoera-blogi/kutsikas/neljas-varrukatrenn  Seal blogis saab lahti analüüsitud ja kirjeldatud treeninguid ning pandud juurde ka illustreerivaid videoid.

Siinkohal tänaks õnnestunud aasta eest kõiki inimesi Sportkoera tiimis, kes toetasid teineteist, elasid kaasa ja toetasid. Tahame tänada meie toetajaid, kes eri vormis toetasid meid nii eri võistluste korraldamisel kui igapäevaprobleemide lahendamisel. Ilma toetuseta pole kindlasti võimalik tegutseda.
Loetleksimegi siinkohal ette toetajad:
Royal Canin Eesti
www.kaitsekoer.ee
Strangko
Laululinnu külalistemaja
US Parts Eesti
Rauavalu OÜ
Ene ja Aavo Mitt
Rein Riga
ERR
Terevisioon
Virumaa Teataja

No comments:

Post a Comment