Wednesday, December 17, 2014

Aasta 2014 kokkuvõte

Nüüd kus seda aastat on jäänud veel paar nädalat võib rahulikult aastale joone alla tõmmata. Analoogselt eelmiste aastatega kirjutaks siia väikese kokkuvõtte. 2013 aasta kokkuvõtet saab lugeda siit  ja 2012 aasta kokkuvõtet siit .




Analoogselt eelmise kahe aastaga läks ka 2014 sarnase hooga ning tulemuste sajuga. Aga eks rahvasuu ju räägibki, et ega kaks ilma kolmandata ei jää. Kokku startis sel aastal  IPO -s ja FH -s 13 Sportkoera juures treenivat koera ning tehti kokku 13 esmasooritust (õnnestunud tulemust).
Huvi pärast võtsin ja lugesin kokku kolme aasta peale kokku tehtu ning peab tunnistama, et võib ikka väga rahule jääda.

Kolme aastaga on teinud kokku 19 koera 47 !!! esmasooritust. Esmasooritus tähendab, et koer on esimest korda elus teinud IPO 1 või IPO 2 jne., mis põhimõtteliselt näitab koera arnengut või nö. treeningu tulemust. Starte on erinevatel eskamitel võistlustel olnud 3 aasta jooksul 77, mis moodustab kõikidest Eesti koerte startidest natuke üle 1/3 (221). Aga eks on saanud ka kõvasti rabada ja tööd teha.

Eraldi tooksin välja selle aasta nö. meeldejäävamad hetked. Kahtlemata on üks tipphetki osavõtt FCI IPO- FH MM st Oberdorlas Saksamaal. Võistkonna moodustasid Aarne ja Sannu ning Merike ja Käbi, kapteniks Aivo Oblikas. Eesti on käinud  FCI IPO - FH MM del eelnevalt mitmeid kordi, kuid tulemuse oli varem saanud vaid Kairi Apolloniga ning võistkondlikku tulemust polnud kunagi saadud.  Kui eelmise aasta oktoobris sai võetud siht MM le, siis sai pool aastat tehtud väga sihipärast tööd selles suunas ning terve võistkond hingas ühte takti. Olles ise ühe koeraga olnud  kogu koolitusoprotsessi treeneriks ning teisega ka suuremal või vähemal määral abiks, olin ma tegelikult täiesti kindel, et me tuleme sealt tagasi võistkonna tulemusega. Vaatamata väga rasketele oludele, kus me pidime endale ootamatult võistlema muuhulgas kuival mullapõllul, mida kunagi polnud isegi treeninud ning  Merikesele ja Käbile osaks langenud ebaõnnega, läks meil tõeliselt superhästi. Aarne ja Sannu saavutasid tihedas konkurentsis 11. koha ning Merike ja Käbi 31. koha ning meeskondlikult 10 koht  22 riigi hulgas. Olen väga uhke ja rõõmus selle üle. Antud reisist saab pikemalt lugeda siit .

MM i startidest ei jäänud aga IPO - FH ainukeseks. Vaatamata kimbutavatele tervisehädadele jätkas Anu Hunduga veel viimast hooaega IPO s pingutamist ning kvalifitseerus tänu edukatele startidele FCI IPO MM le Malmösse. Tegime Anuga sedavõrd sihikindlat tööd, kui koera tervis võimaldas nii jäljel kui ka kuulekuses. Kaitset treenib Anu Tõnu Mägi juures.  Kahtlemata seoses tervisega ei olnud kuulekuses võimalik enam sama taset hoida ja saavutada, nagu eelneval aastal, kuid see andis rohkem võimalusi jäljega tegeleda. Kokkuvõttes tuli FCI IPO MM lt igati kena tulemus 247 punkti, hinne hea  ja 80 koht. Eriti aga rõõmustab meelt 96 punkti jäljel. Sel korral olid MM i põllud tavapärasest natuke raskemad ning niimõnigi tugev tegija põrus ebameeldivalt. Arvestades eelneva töö kvaliteediga ma tegelikult uskusin kogu aeg, et Anu teeb Hunduga jäljel ilusa tulemuse, aga et tulemus lausa antud võistlus 10 parima jäljetulemuse hulka küündib oli natuke üllatus.  Väga hästi tehtud!

Kindlasti on mainimist väärt ning võib lugeda tõelise õnnestumise kirja kevadised Eesti Saksalambakoerte Universaalvõitja võistlused, kus mõlemad tiitlid võitsid Sportkoera koerad - Toomas ja Joop seda juba teist aastat järjest  isaste poolel ning Merike ja Käbi emaste saksa lambakoerte poolel.

Suvised IPO Eesti MV sed läksid ka igati kenasti.  Tugeva stardi tegid nii Anu ja Hundu kui ka Reelika ja Fiona.  Mõlemad võistluspaarid tegid selle aasta eestikate parima jäljetulemuse 98 punkti  ning Reelika ja Fiona ka võistlust eparima kaitsetulemuse 93 punkti. Kokkuvõttes tulid Reelika ja Fiona kolmandaks tulemusega  265 punkti ning Anu ja Hundu 264 punktiga neljandaks. Sellega oleme suutnud kõik kolm aastat järjest olla eestikate esikolmikus.

Teine IPO suurvõistlus Eestis on ESLÜ IPO võistlused.  See oli kahtlemata Sportkoera poolelt üsnagi põnev ennekõike seetõttu, et esimese IPO 3 stardi tegi Taivo Ruudiga. Oleme kajastanud siin blogis Ruudi (Ruutipussi Nuutti) tegemisi ja arengut. Tegemist on esimese Sportkoera koeraga, keda oleme kõgil kolmel alal saanud täiesti algusest peale ise Mariga juhendada ning kes on arenenud selliselt, nagu me õigeks peame. Kuivõrd Ruudi on veel üsna noor (startimise ajal kõiges 2 aasta ja 8 kuune), siis oli nö. esimese IPO 3 stardiks planeeritud kohe suurem võistlus üsnagi julge  ja riskantne samm. Seda nii koera kui ka koerajuhi kogemust arvestades. Võetud risk aga tasus ära ning Ruudi esines tasemel, milleks teda on ette valmistatud 96 + 88 + 93 = 277 punkti ja teine koht. Kahjuks tuli kuulekusse sisse üks -5 punkti viga, mis kuulekus epunktid 90 piirist allapoole viis. Arvestdes eelnenud IPO 1 279 punktiga, IPO 2  270 punktiga (paigal lamamiselt tuli tookord 0 ehk -10) on see loomulikult ilusa sarja ilus jätk. Kauni stardi tegid ka Reelika ja Fiona, kes taaskord võistluste parima jäljetulemuse 98 punktiga ette näitasid. Kahjuks tuli kuulekuses -10 üunkti viga, mis summa 270 punkti peale viisid ning kokkuvõttes 4 koht.

Aasta lõppes FH võistlustega, kus Eesti MV ste arvestuses tuli kolmandaks Reelika ja Fiona  ning ESLÜ FH MV ste arvestuses Merike ja Käbi platseerus teiseks. Igati kena punkt aastale.

Kui nüüd aastale joon alla tõmmati, siis Eesti Kennelliidu aasta parimate arvestuses on taaskord kaks parimat IPO koera  Sportkoera juures treenijad:
Parim IPO koer
1. Reelika ja Fiona
2. Anu ja Hundu

FH arvestuses  tulid Reelika ja Fiona 4-ks.

Vaadates kõigele sellele eelpool kirjutatule tagasi võib ju ilmselgelt aastaga rahule jääda :)
See aasta oli üle mõne aja ka esimene aasta, kus ma oma koeraga taas üles astuda sain. Tema (Daneskjold Hawk ehk koduse nimega Tüüp) treeninguid ja arengut saab jälgida siit  , jõudis aasta lõpuks jäljes tasemele, et tekkis tahtmine katsetada. Kuivõrd riski sellisel katsetusel polnud ning nii õnnestumine kui ka ebaõnnestumine oli pigem oluline nö. info saamiseks, siis oli see kindlasti vajalik ülesastumine enne talve tulekut. Olen Tüübiga ületanud üsnagi mitmeid levinud ja kinnistunud tõekspidamsisi viies teda jäljes edasi üsna kiires tempos ning tehes selliseid treeninguid, mida ülsjuhul väga palju vanematele koertele tehakse. See on koera hästi arendanud ning üldpildis on ta jäljel juba väga hea. Olles olnud mõnda aega aktiivsest spordist kõrval ning elanud kaasa vaid oma õpilaste ülesastumistele. oli kindlasti tõsiselt huvitav tagasi tulla. Seekord FH 1 tulemust ei tulnud kuivõrd koer läks ristuvale jäljele (mis arvestdes koera kogemuste pagasit on ka igati arusaadav), kuid üldpildis tegi ta oluliselt parema jäljetöö, kui oleks  osanud loota. Jäin väga rahule tasemega, mida nii noor koer suutis näidata. Sellest stardist on ka eelpool lingitud blogis pikem jutt ja video. Järgmine aasta saab kindlasti selles osas olema põnev, et lisaks õpilaste ülesastumistele saab 2015 aastal ka Tüübiga teha mitmeid ülesastumisi.

2014 jätkasime Sportkoeraga ka varem väljakujunenud traditsioone. Toimus juba viies Jäljehundi võistlus, kus sedapuhku oli päris palju osalejaid. Kokkuvõtet võistlustest saab vaadata Sportkoera kodulehelt  http://www.sportkoer.ee/yritused/jaljehunt-2014/  Kevadel toimus ka järjekordne Juuniorikarikas. Nimetatud võistlusel pole küll sellist menu olnud, nagu alguses oletasime ja nagu esimene võistlus ka justkui vihjas. Otsustasime, et üsna reaalselt Juuniorikarikaga 2015 aastal enam ei jätka.
2014 aastal toimus ka traditsiooniline Sportkoera laager, millest ka sel aastal võtsid osa Läti sportlased. Sedapuhku Evija ja Li ning Peteris ja Zuv. Oli taaskord huvitav ja tihe nädalavahetus täis treeninguid.

Isiklikus plaanis võib koeranduse vallas kindlasti lugeda üheks huvitavamaks elamuseks käiku Uus- Meremaale, kus sai läbi viidud kaks jälje ka kaitseseminari. Tõeliselt lahe oli keset sügavaimat Eestimaa talve kogeda suve ja toredate inimeste ja heade koerte seltskonnas koeri treenida. Uus- Meremaa reisist ja seminarist olen pannud oma Facebooki lehele suure hulga lahedaid pilte.

2015. aastast on oodata palju põnevat. Sel aastal litus klubiga mitu kutsikat, kes järgmisel aastal ehk oma esimesed stardid teevad. Samas on ka 2015 aastal meiega liitumas mitu kutsikat.  Tulemas on ka muud põnevat ja huvitavat. Hoiame teid kindlasti kursis.




No comments:

Post a Comment