Friday, June 14, 2013

Kasulikku lugemist koera koolitamisest

Nagu ma oma eelmises kirjutises mainisin olen siit blogi kõrvalt kirjutanud artikleid ühte teise kohta. Nüüd on siis aeg tutvustada uut ja loodetavasti inimestele huvi pakkuvat kanalit.


Kui inimene tahab koolitada koera ning otsib selle eesmärgiga infot internetist, siis leiab ta väga palju erinevaid artikleid, videoid ning foorumivestlusi. Kõik need arvamused ja nõuanded ei ole mitte ühe kaaluga. Osade kirjutiste ja ütlemiste taga on suurema kogemusega inimesed, teised on nö. oma esimest koera koolitavate inimeste nägemused. Olenemata, kui suur on nõuandja staaz ning kogemus ja kui hea on konkreetne artikkel, kipub nendel enamusel olema üks puudujääk – nad valdavalt kirjeldavad mingit ühte alalõiku treeningutel. Näiteks, kui koolitaja on kirjutanud artikli teemal aporti hoidmine, millel baseerub ilus ja kiire aport, siis see on nagu suvaline ajahetk pikast treeningtüklist. Üldjuhul see eeldab teatud tüüpi vundamenti ning koera ülesehitust ning samuti jätkub teatud konkreetsete harjutustega. Täiesti ilmne on see, et lugedes seda hoidmise teksti ei saa parimagi tahtmise juures lugeja kujutada ette eelnevat ning seetõttu võib väga super nõuanne osutuda  vähekasulikuks või lausa kasutuks. Tegelikult on kasiinne artiklitekogum analoogse ülesehitusega.

Lähtuvalt eelpool kirjeldatust tekkiski mõte üritada tekitada üks selline eestikeelne treeningute jada ning ajatelg, kus hakatakse liikuma algusest ning samm- sammult läbitakse erinevad etapid kuni lõpptulemuseni välja.  Loodetavasti aitavad need tekstid ja videod inimestel paremini aru saada treeningute süsteemsusest ja seotusest ning anda uutele harrastajatele koeraspordis motivatsiooni ning kasulikke nõuandeid.  Käesolevas rubriigis hakkame kajastama belgia lambakoer malinoisi, koduse nimega Tüüp, arengut ja ettevalmistust IPO ks ehk teenistuskoerte kolmevõistluseks. Tüüp (päris nimega Daneskjold Hawk) oli artiklite kirjutamise alustamisel 9 nädalane kutsikas (hetkel nädalakese vane), kes saabus oma uude koju ca. nädal tagasi ning kellega on plaanis 3-4 aasta pärast minna võistlema MM tasemele. Kirjeldatavad treeningud ja videod hakkavadki kajastama sellise koera ettevalmistust, kellega eesmärgid suhteliselt kõrged ning eesmärgiks nö. tippsport. Kuigi antud koera treenigud liiguvad kõrgete eesmärkide suunas, siis on päris kindel, et antud  rubriigis ilmuvatest tekstidest ja videotest saavad kasu ka madalamate eesmärkidega treenijad.

Edaspidi saavad koolituslikud artiklid olema sellise ülesehitusega, et antud blogis jätkan edasi nõuandvate artiklitega ja arvamuslugudega ning need tulevad lähtuvalt aktuaalsusest või mingist esilekerkinud teemast. Paralleelselt kirjutan ka Royal Canini lehel koera treeningute arengulugu. See tähendab, et sealt saab leida nö. ajatelje ning teisealt siin jätkuvalt erinevasse aega paigutuvaid artikleid.
Minnes Royal Canini lehele http://www.royal-canin.ee/ tuleks klikata paremal nurgas Royal Canin Eestis ning seejärel juba valida Sportkoer valik. Sealt avanevadki treeningute kirjeldused ja videod.
Soovin kõigile mõnusat lugemist.

No comments:

Post a Comment